Binnenkort starten gesprekken over ontwikkeling A-12 zone

De regio Utrecht is de afgelopen jaren flink gegroeid en zal nog verder moeten groeien. Tot 2040 zijn er ongeveer 80.000 nieuwe arbeidsplaatsen, 4.000 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied en 125.000 nieuwe woningen nodig. Dat kan alleen als de beschikbare ruimte in de regio slim wordt benut. Eén van die gebieden is de A12-zone. Deze zone loopt van de Galecopperzoom, de tramremise, de Liesbosch en Laagraven Oost. Ook delen in Utrecht vallen onder deze A-12 zone. Hier gaat het om Papendorp, de Meubelboulevard, het zuidelijkste stuk Merwedekanaalzone en Westraven.

De gemeente Nieuwegein is daarom, in samenwerking met de regio Utrecht, de provincie Utrecht en Het Rijk een onderzoek gestert naar de mogelijkheden om de A12-zone na het jaar 2030 verder te ontwikkelen. Momenteel is het gebied een zogenaamd Pauzelandschap waar ondernemers tot die tijd hun bedrijfsvoering kunnen uitoefenen en reeds uitoefenen, zoals de Middengaarde, de Golfbaan en Smaak & Stijl aan de Galecopperzoom.

Voor Nieuwegein is de A-12 zone, na City en Rijnhuizen, de toekomstige ontwikkellocatie. Binnenkort zal de gemeente met de inwoners en ondernemers in gesprek gaan over de toekomst van de A-12 zone. Aan de hand van de uitkomsten maken de overheden in het najaar van 2023 afspraken op hoofdlijn over de toekomstige ontwikkeling van het gebied.

Inmiddels heeft de gemeente Nieuwegein een onafhankelijk bureau (Tertium) in de hand genomen om gesprekken met Nieuwegeiners te organiseren. In het voorjaar zullen daarom meerdere bijeenkomsten worden georganiseerd over de toekomst van deze A-12 zone. Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkeling van de A-12 zone? Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief over dit gebied.

A12 Centraal
De A12-zone tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten kan zich de komende decennia (tot 2040) ontwikkelen tot een van de mooiste stedelijke gebieden van Nederland. Om dit doel te bereiken hebben de gemeenten Utrecht, Nieuwegein en Houten, Bestuur Regio Utrecht, provincie Utrecht en het Rijk (in 2009: departement van VROM (met betrokkenheid van Verkeer en Waterstaat)) voor dit gebied een ontwikkelingsperspectief opgesteld onder de naam A12 Centraal.

Lees hier ons dossier over de A-12 zone.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk